<![CDATA[Consultanta Constructii Dirigentie RTE Timisoara Arad Project Management - Noutati]]>Sat, 11 May 2024 23:53:42 +0300Weebly<![CDATA[Cine e de vina pentru calitatea slaba a multor Constructii?]]>Fri, 17 Feb 2023 16:49:33 GMThttp://akai-shiro.com/noutati/cine-e-de-vina-pentru-calitatea-slaba-a-multor-constructii
View my profile on LinkedIn
Picture
Va propunem un articol in urma caruia sa gasiti Dvs raspunsul la intrebarea din titlu. Cine e de vina? Oare nu avem legislatie suficienta sau poate nu avem Ingineri Constructori pregatiti? Dam vina pe Autoritati, dam vina pe Sectorul Privat din Constructii? Pe cine sa dam vina?  Click pe butonul de  “Read More” pentru a accesa articolul sau click direct pe titlu.


Cautand raspunsul la eterna intrebare: "Cine e de vina pentru calitatea slaba a multor Constructii?" ne-am gandit sa va aducem in atentie aspecte pe care poate nu le cunoasteti.  Sa vedem impreuna cum stau lucrurile in mod real si ce "portite" de a "scurt-circuita" sistemul de calitate in Constructii se practica la noi in mod curent. Precizam insa ca Legislatia in Romania prevede un control al calitatii in constructii destul de clar, ba mai mult, veti observa ca acest control al calitatii este gandit ca un sistem cu mai multe "centuri de siguranta" si cu toate acestea, multe constructii sunt realizate la un nivel calitativ foarte slab. Cum e posibil totusi?

1. Speta Proiectant - Verificator
Daca doriti sa Construiti ceva, orice, sa zicem o casa, aveti obligatia sa platiti (prin contract) un Proiectant. De obicei, Proiectantul abordat initial este un Arhitect care are o echipa de ingineri pe langa el, cu care colaboreaza, iar aceasta echipa va intocmeste un Proiect.
Cate lume stie insa ca Proiectul intocmit de echipa de proiectanti trebuie verificat de un alt Proiectant, independent de acestia, platit separat si direct tot de Dvs?
"De ce?" Va veti intreba. Pentru ca acest Proiectant cu titulatura de Verificator ii va verifica pe cei dintai, spre a elimina riscul ca acestia sa fi gresit proiectarea. Logic nu? Iata o centura de siguranta, un mod de a evita erori grave pe care legislatia noastra o prevede ca obligativitate.
Ce se intampla in mod real insa? Atunci cand Dvs platiti echipa de Proiectanti sa va intocmeasca proiectul, acestia isi aduc Verificatorii lor (de obicei colaboratori directi sau cunoscuti) pe care ii platesc tot dansii, din banii de la Dvs. In acest caz unde mai e controlul calitatii?

2. Speta Proiect de Autorizare - Proiect pus in Executie
Odata ce aveti proiectul urmeaza obtinerea unei Autorizatii de Construire. Aceasta se obtine depunand proiectul la Primarie, iar daca acesta indeplineste anumite criterii, se va emite Autorizatia.
Cate lume stie insa ca Proiectul autorizat, conform legislatiei in vigoare, nu se accepta a fi pus in opera ci trebuie completat obligatoriu cu detalii tehnice de executie si doar apoi legea permite executia in santier.
"De ce atatea variante de proiect?" Va veti intreba. Pentru ca Autoritatile accepta sa va emita Autorizatie de Construire si in baza un proiect minim tehnic si nu exhaustiv ca detalii, pe care apoi Proiectantii sunt obligati sa il completeze cu toate detaliile necesare executiei in santier. Cu alte cuvinte, Primaria nu trebuie sa verifice toate detaliile executiei, ci doar are nevoie sa vada "in linii mari" proiectul ce il doriti autorizat ca sa va emita Autorizatia.
Ce se intampla in mod real insa? Foarte putine proiecte ajung sa fie complete pentru a fi puse in executie, ele de fapt executandu-se la faza ce s-a depus in Primarie, faza care este insuficienta tehnic si pe care legea romana explicit o interzice a fi pusa in opera. Cu alte cuvinte, Constructorii ajung sa decida ei in santier cum si ce executa, dupa bunul lor plac, neavand proiectul complet. In acest caz, unde e controlul calitatii?

3. Speta Diriginte de Santier - Responsabil Tehnic cu Executia
Avem proiect verificat, avem Autorizatie de Construire si, chiar mai mult de atat, avem si proiectul de executie intocmit. Ce facem mai departe? Legea ne obliga sa platim (prin contract) un Diriginte de Santier si apoi sa ne cautam un Constructor. Ce face Dirigintele de Santier si cu ce se ocupa, am tratat pe larg intr-un alt articol pe care il puteti citi aici: akai-shiro.com/noutati/diriginte-de-santier-avem-nevoie-de-el
Despre Diriginte vom spune doar atat: in faza de executie, este poate cel mai important factor care urmareste calitatea.
"De ce mai platesc si Diriginte?" Va veti intreba. Pentru ca Dvs nu sunteti Constructor, nu cunoasteti legislatia si nici normativele de executie santier, astfel ca Statul Roman, obliga prin lege sa aveti platit un Inginer autorizat de Statul Roman pentru a va urmari lucrarile. Acesta este Dirigintele de Santier. Iar el este acea centura de siguranta, care va fereste de incompetenta unui Constructor.
Ce se intampla in mod real insa? Dirigintii de Santier, in marea lor majoritate, nu isi exercita scopul, isi vand serviciile si "stampila" pe bani de nimic, iar controlul calitatii la constructie il mai face cineva in mod real?
Va vom uimi prin urmatoarea afirmatie: nu doar Dirigintele este o centura de siguranta, ci mai exista un profesionist care... de cele mai multe ori este absent, iar el se numeste Responsabilul Tehnic cu Executia (pe scurt RTE) si acesta este platit de Constructorul ce va executa proiectul. Surprinzator nu? 

Sa recapitulam: pentru intocmire de proiecte avem Proiectant care e verificat, la randul sau, de Verificatorul de Proiecte, ambii platiti de Dvs. Apoi in executie, in santier, avem un Diriginte de Santier, care urmareste pentru Dvs executia si pe care il platiti dar mai apare si acest RTE care e platit de Constructor, practic pentru acelasi lucru - sa urmareasca calitatea constructiei. Detalii despre RTE le aveti in articolul nostru anterior, pe care il puteti citi aici: akai-shiro.com/noutati/responsabil-tehnic-cu-executia-ce-face-omul-asta-in-santier


4. Speta Constructor
In a realiza o constructie de calitate nu e suficient un Proiect bun si complet si nu e suficient un Diriginte profesionist. Ultimul "ingredient" este Constructorul. Legea va obliga la executarea lucrarilor de constructii doar cu firme ce au personal calificat. Evident nu? Adica masina o duci la mecanic nu la frizer, sa o repare. Daca te doare o masea, mergi la dentist, nu la cofetar, ca sa te tratezi. Si atunci constructia pe care o platiti cu multi bani, mult mai multi decat o masina, de ce ati executa-o cu firme de "ciubucari"? De ce constructia pe care o doriti sigura ca sa ramana si la urmasi, ati executa-o cu meseriasi a caror calificare este "reputatia" aflata din vecini sau pretul derizoriu la care lucra?

Picture
Principalul vinovat pentru calitatea slaba a multor constructii nu sunt autoritatile, deoarece legislatie exista. E perfectibila legislatia, evident, dar totusi ea exista intr-o forma destul de clara. Din pacate pentru noi ca popor, totul pleaca de la mentalitatea cu care abordam lucrurile si de la frica a de aplica legea corect si intransigent. Cu alte cuvinte, problema sunt oamenii, nu legea.
Dorim o masina sigura, fiabila si performanta, dorim un telefon mobil perfomant si fiabil, dorim o vacanta bine organizata, dorim sportivi de succes care sa ne reprezinte international... dar constructii de calitate DE CE NU DORIM? Pentru ca daca ni le dorim, cu siguranta le vom avea si atunci nu mai apelam la mesterii ce isi fac veacul prin gara, nu mai aducem Diriginti neprofesionisti si solicitam Proiectantilor sa fie rigurosi. Costurile vor fi altele,  deoarece lucrul bine facut costa, e suficient sa ne uitam la masini, telefoane, etc, dar si rezultatul va ramane de referinta.
Akai Shiro reprezinta o alternativa in piata de constructii, noi punem accentul pe calitate. Suntem aici daca ai nevoie. Apasa butonul de mai jos si vezi ce servicii prestam si cum te putem ajuta:


Servicii AKAI SHIRO
#dirigintesantier #akaishiro #timisoara #vingsolutions #akainippon #nagatovolt #santier #constructii #executie #rte #banat #arad #bihor #transilvania #consultanta #audit
]]>
<![CDATA[Cum verifici daca imobilul este bine construit?]]>Fri, 10 Feb 2023 15:30:29 GMThttp://akai-shiro.com/noutati/cum-verifici-daca-imobilul-este-bine-construit
View my profile on LinkedIn
Picture
O tema la ordinea zilei, mai ales dupa seria de cutremure devastatoare din Turcia, este siguranta structurala a cladirilor. Cu alte cuvinte, cum evaluati daca constructia pe care o cumparati este sigura? Raspunsurile le aveti in articolul nostru. Click pe butonul de  “Read More” pentru a accesa articolul sau click direct pe titlu.






Procesul de evaluare a calitatii unei constructii se poate face pe mai multe planuri si este un proces ce poate merge de la o evaluare generala pana la o evaluare foarte detaliata.  In cele ce urmeaza ne vom referi doar la aspectele ce tin de evaluarea structurii de rezistenta. Iata cateva cazuri explicate pe intelesul tuturor:

1. Cumperi un apartament intr-un bloc nou, cum verifici cat de bine a fost construit? Trebuie sa stiti ca structura de rezistenta a unui bloc este in general "ascunsa" de finisaje si izolatii, acestea din urma "imbracand" structura de rezistenta, care, drept urmare, nu mai e vizibila. Prima verificare pe care o puteti face este sa solicitati la Dezvoltatorul Imobiliar sau la cel ce va vinde imobilul, sa va puna la dispozitie Cartea Constructiei (sau Cartea Tehnica a Constructiei). Cartea Constructiei este un ansamblu de documente cuprinzand atat Proiectele Tehnice dupa care s-a executat cladirea cat si Procesele Verbale intocmite pe parcursul executiei ei. Cartea Constructiei este un drept al Dvs ca Proprietar, conform legii, asadar Vanzatorul nu va face o favoare prezentand-o, din contra lipsa Cartii Constructiei este o abatere grava de la legislatia in Constructii. Potentiala lipsa a unor documente din Cartea Constructiei este un prim semnal ca acea cladire ar putea avea o problema. Interpretarea documentelor din Cartea Constructiei presupune cunostiinte de legislatie in Constructii dar si cunostiinte tehnice, astfel ca e bine sa apelati la un Consultant tehnic cu calificari si experienta dovedite, care sa va produca un raport in baza acestor documente. Astfel de servicii prestam si noi #akaishiro si avem des solicitari de acest tip. Datele noastre de contact le aveti in meniul Contact:

Contacteaza AKAI SHIRO
Picture

In urma acestui Audit pe documente se poate constata daca Proiectul de structura a respectat normativele in vigoare la momentul intocmirii sale, care sunt inginerii care l-au verificat si asumat, se poate constata ce fel de materiale sunt indicate ca ar fi fost folosite la cladire, daca s-au facut testele si probele necesare in timpul executiei, se poate identifica Constructorul acelei cladiri, furnizorul de beton, tipul de caramida folosit, magazinul de la care a fost cumparat, cat si multe alte detalii. Ce facem insa daca ceea ce apare in acte este fals? Pe langa aspectul penal ce intervine intr-un astfel de caz, experienta Consultantului Tehnic il va ajuta sa isi dea seama daca actele sunt in fals intocmite, in plus cu informatiile ce le extrage din Cartea Constructiei si in urma a ceea ce se poate inspecta vizual la cladirea in cauza, poate propune chiar si Expertizarea acelui imobil. Procesul de expertizare presupune teste si probe directe asupra cladirii, spre exemplu extragerea de probe de beton din pereti care apoi sa fie incercate in laborator. In general Expertizarea unei cladiri noi se realizeaza doar daca sunt indicii temeinice provenite din comportarea cladirii in timp, in sensul in care aceasta prezinta semne de degradare a structurii de rezistenta ori daca sunt indicii provenite din lipsa documentatiei de executie.

2. Cumperi un apartament intr-un bloc vechi (apartamentul second hand), cum verifici cat de bine a fost construit? In acest caz, se aplica cele descrise la punctul 1, cu precizarea insa ca in majoritatea covarsitoare a cazurilor, documentele aferente Cartii Constructiei lipsesc total iar constructia poate prezenta deja semne de oboseala, spre exemplu fisuri ce pot fi din structura de rezistenta dar, la fel de bine, pot fi doar degradari de finisaje, spre exemplu. Daca exista indicii temeinice ca structura de rezistenta ar putea fi slabita iar aceste indicii se pot consemna de un Expert in Constructii, se recomanda apoi Expertizarea cladirii. Din pacate, dupa cum toti stim, exista cladirile "cu bulina rosie" care au primit bulina rosie in urma expertizarii lor, cladiri care sunt oficial vulnerabile la cutremur si a caror consolidare nu se realizeaza din lipsa fondurilor.

3. Cumperi o casa noua, cum verifici cat de bine a fost construita? In acest caz, abordarea este identica cu situatia cumpararii unui apartament nou. Din pacate, la case, calitatea executiei este de cele mai multe ori inferioara blocurilor, pentru ca Dezvoltatorii Imobiliari seriosi sunt putini, controlul calitatii e de cele mai multe ori inexistent, documente de Cartea Constructiei nu exista. Recomandarea este aceeasi, contractarea unui Consultant tehnic cu calificari si experienta dovedite, care sa va genereze un raport tehnic si in baza acelui raport sa decideti urmatorii pasi de urmat, daca e cazul.

In continuarea acestui articol, dorim sa demontam niste mituri care circula in piata:

i) Blocurile noi sunt mai prost executate decat pe vremea lui Ceausescu
Fals, in general blocurile noi executate de Dezvoltatori Imobiliari cu experienta, sunt net superioare din punct de vedere structural oricarui bloc "comunist". Nu discutam de finisaje, instalatii si izolatii, ne referim doar la structura de rezistenta. Argumentul principal este ca proiectarea moderna are o marja de siguranta mult mai mare decat ceea ce se proiecta in trecut. Mai mult, se lucreaza la aceste blocuri doar cu beton venit de la statiile de betoane, ceea ce inseamna un control calitativ mai bun decat cel care exista in trecut. Dezvoltatorii consacrati nu risca la structura de rezistenta a blocului si nici inginerii implicati. Compromisuri se fac pe finisaje, pe izolatii, chiar uneori pe instalatii... dar extrem de rar un astfel de Dezvoltator risca sa compromita structura de rezistenta.

ii) Apar fisuri in toate blocurile noi, dovada ca sunt prost executate
Fals, nu orice fisura pe care o vedem in tencuiala sau glet inseamna automat o problema structurala. Doar un inginer cu  studii, calificari dovedite si experienta poate evalua daca fisurile sunt o potentiala problema sau reflecta doar o normalitate in comportarea structurii. Intelegerea tehnica a comportarii unei structuri de beton armat, spre exemplu, se studiaza ani buni la Facultate. Betonul armat are un comportament cunoscut de profesionistii atestati (proiectanti, experti, diriginti de santier, etc), asa cum o structura de metal are comportamentul ei specific. Cu alte cuvinte, a nu se confunda slaba calitate a finisajelor, a izolatii sau chiar a instalatiilor cu slaba calitate a structurii de rezistenta.

iii) Constructorii sunt incompetenti / hoti si preturile sunt exagerat de mari
Cu toate ca si noi #akaishiro suntem Constructori, confirmam ca majoritatea constructorilor sunt nepregatiti si nu au nici macar un Inginer de profil in firma. Din pacate, inca nu s-a reglemantat Piata Constructiilor prin conditionarea firmelor de constructii in a avea minim un inginer diplomat angajat. Din pacate, 75% din cei ce se intituleaza Constructori nu sunt constructori, nu au nici un fel  de personal calificat in atare sens. Mai grav, o foarte mare parte a celor ce verifica executia in santier a proiectelor (ne referim la Diriginti de Santier sau Responsabili Tehnici cu Executia) nu o fac aplicat ci doar stampileaza acte pentru un onorariu jenant de mic... Va recomandam sa cautati mereu un #dirigintesantier profesionist si, daca sunteti in zona noastra (jud. Arad, Timis, Bihor, Sibiu si cele limitrofe, cu preponderenta) puteti apela chiar la noi. Serviciile prestate de AKAI SHIRO le aveti mai jos:


Servicii prestate de AKAI SHIRO
Picture
De precizat insa ca Dezvoltatorii Imobiliari cu experienta, nu apeleaza pentru executia structurii de rezistenta la firme nepregatite profesional pentru astfel de lucrari. Mai mult, acestia aduc si Consultanta Tehnica, suplimentar fata de Diriginte, tocmai pentru a controla si mai aplicat procesul de calitate.
Preturile imobilelor sunt o alta discutie insa, daca ele reflecta o calitate sau nu, asta o decide piata si cumparatorul. Este o piata liber concurentiala, cine ofera un produs mai bun la un pret corect, fie el si de constructii, va vinde. Este o vorba in popor: "merita atat cat esti dispus sa dai pe el".

iv) La un cutremur de peste 5-6 grade cad jumatate din blocurile din Romania
Adevarul este ca vom vedea ce cladiri vor colapsa in cazul unui cutremur major. Au cazut cladiri la cutremurele din anii 1930-1940, au cedat cladiri la marele cutremur din 1977... Ce va fi, nu putem estima, dar se pot lua masuri de siguranta atunci cand achizitionati un imobil pentru a nu cumpara un produs viciat. O parte din ele sunt descrise la inceputul acestui articol, iar o alta parte le vom aborda in curand intr-un articol separat la noi pe website.
Consideram ca abordarea sanatoasa a Cumparatorului de apartament sau casa este de a limita riscul cumpararii unui produs viciat din punct de vedere al sigurantei structurale si asta se poate realiza cu niste masuri minime, anume de a isi aduce un Consultant cu pregatire in domeniu (adica un Inginer Constructor cu experienta in Executie si Legislatie in Constructii). Garantii nu exista si nu le ofera nimeni cand vorbim de cutremure si raspunsul structurilor la aceste cutremure, insa se pot diminua riscuri, asta e clar. Un simplu audit facut de un profesionist in constructii imediat va indica ce fel de riscuri potentiale aveti cu imobilul si daca aceasta a fost construit cu accentul pus pe o calitate minim necesara sau nu. O spunem din experienta a sute de case si blocuri vazute de noi in decursul timpului. In plus, o alta vorba din popor spune "nu poti vine castraveti gradinarului".


]]>
<![CDATA[Diriginte de Santier Monumente Istorice]]>Tue, 18 Oct 2022 13:53:17 GMThttp://akai-shiro.com/noutati/diriginte-de-santier-monumente-istorice
View my profile on LinkedIn
Picture
O noua categorie de servicii sunt oferite de catre grupul AKAI SHIRO, anume Dirigentie pentru Monumente Istorice. Astfel, din cadrul echipei noastre, face de acum parte un inginer a carui calificare este de diriginte monumente istorice, cu atestare. Pentru mai multe detalii ne puteti contacta utilizand pagina noastra de Contact din meniu sau direct la numarul de telefon: 0771.554.209. Reamintim ca obligativitatea contractarii unui diriginte de santier este o cerinta legala, iar in cazul cladirilor de patrimoniu ce sunt clasate fie ca Monument Istoric, fie care se afla in aria de protectie a unui monument istoric, Dirigintele de Santier trebuie sa fie atestat pentru astfel de lucrari specifice. 

]]>
<![CDATA[Responsabil Tehnic cu Executia ... ce face omul asta in santier?]]>Tue, 13 Oct 2020 21:06:20 GMThttp://akai-shiro.com/noutati/responsabil-tehnic-cu-executia-ce-face-omul-asta-in-santier
View my profile on LinkedIn
Picture
Un nou articol din seria materialelor media  #akaishiro care isi propune sa raspunda la cele mai frecvente intrebari din constructii. Ce este un Responsabil Tehnic cu Executia, pe scurt RTE, care e rolul sau? Este necesar acest profesionist si... este el un profesionist al meseriei sale?
Click pe butonul de  “Read More” pentru a accesa articolul.


Fara a intra in explicatii tehnice si legislative foarte voluminoase, va vom oferi raspunsul simplu si direct la cele mai des intalnite intrebari despre Responsabilul Tehnic cu Executia.
 
Este obligatoriu sa am Responsabil Tehnic cu Executia (RTE) daca imi fac casa?
RTE-istul este in sarcina Constructorului care e obligat prin lege sa il contracteze. Cu alte cuvinte e obligatia Constructorului de a isi aduce RTE si nu o obligatie a Beneficiarului (Investitorului). Beneficiarul are in sarcina sa isi contracteze un Diriginte de Santier.  
In cazul in care se executa in regie proprie (desi legislatia a cam anulat aceasta varianta cu regia proprie) Constructorul esti tot tu ca Beneficiar si atunci recomandam si prezenta unui RTE, pe langa Dirigintele de Santier, pentru a avea mai multe “nivele” de verificare a executiei.
 
Ce este un RTE?
Responsabilul Tehnic cu Executia (prescurtat RTE) este imaginea “in oglinda” a Dirigintelui de Santier, daca vreti. Cum am aratat si mai sus, RTE-istul este contractat de Constructor, in timp ce Dirigintele este contractat de Beneficiar (Investitor). Cei doi profesionisti, urmaresc independent unul de altul, si fiecare pentru partea pe care o reprezinta (unul Beneficiarul, altul Constructorul) , implementarea corecta a proiectului si obtinerea nivelului calitativ a constructiei. RTE este de fapt o diploma obtinuta in urma unui examen, este o atestare a Statului Roman pentru un inginer cu studii in domeniul Constructiilor si care are o anumita experienta dovedita in executia constructiilor. Asadar nu orice in giner este automat si RTE.
 
De ce ii trebuie Constructorului RTE daca are Sef de Santier?
Conceptul de RTE il apreciem ca unul corect si absolut necesar (el fiind obligatoriu prin lege), pentru ca foarte multi Sefi de Santier nu sunt pregatiti tehnic pentru rolul lor. Drept urmare, un RTE are rolul de a identifica, preveni si/sau elimina greselile flagrante de executie. Scopul unui RTE nu este de a sta in permanenta in santier, ci scopul sau e de a controla in momente cheie executia constructiei, prin vizite in santier si de a atesta calitatea executiei. Aceasta atestare a calitatii se face prin Procese Verbale de Receptie si prin metode de verificare a Firmei de Constructii, nu doar in ce priveste executia efectiva ci si documentatia de santier care trebuie intocmita. Desigur, se poate solicita RTE-istului si o prezenta mai accentuata in santier, insa in mod evident onorariul acestui va creste in mod corespunzator. De obicei RTE-istul ar trebui sa fie mai prezent in santier atunci cand Firma de Constructii este slab pregatita.
 
Concluzia
Spre deosebire de Dirigintii de Santier, printre care regasim si cativa profesionisti, din pacate in cazul RTE-istilor, acestia in proportie covarsitoare nu isi exercita rolul impus de lege. Motivele tin si de o lipsa de deontologie a RTE-istului in cauza, dar si de o implicatie ironica a sistemului de control al calitatii, anume RTE-istul fiind platit de Constructor, in cele mai multe cazuri acesta din urma nu doreste sa fie “verificat” tocmai de profesionistul pe care l-a angajat fortat de legislatie, sa ii urmareasca calitatea executiei... Cu alte cuvinte, RTE-istul ajunge sa fie doar o stampila si atat, daca isi doreste “onorariul” platit de Constructor.  
Aproape in toate santierele in care AKAI SHIRO sau firma noastra sora AKAI SHIRO NIPPON a fost prezenta din partea Beneficiarului, nu am vazut “la fata” RTE-istul Constructorului, decat prin stampila care aparea miraculos pe procesele verbale.
Recomandarea noastra pentru Constructori este de a isi folosi RTE-ul pe rolul sau legal. Un profesionist va ajuta mult o firma de constructii, daca este lasat sa o faca. Recomandarea noastra pentru Beneficiari este sa solicite in mod expres la toate fazele intermediare de receptionare a diverselor activitati si prezenta fizica in santier a RTE-istului. Este inca un nivel in plus de verificare, pe care legea il impune, de ce nu l-am folosi asa cum trebuie? Din superficialitate si lipsa de deontologie profesionala? Nu in ultimul rand, recomandam RTE-istilor sa isi exercite rolul, deoarece tot mai des apar cazuri in care raspund solidar cu Constructorul, juridic, pentru porcariile pe care ajungem sa le numim constructii.
 
 Daca sunteti din zona de Vest a tarii, puteti apela chiar la noi pentru #servicii in #constructii. AKAI SHIRO ofera Servicii de #consultanta, #projectmanagement, #dirigentesantier, Responsabil Tehnic cu Executia  #RTE, SSM, PR in Constructii.  #timisoara #arad #oradea #bihor #timis #lugoj
Pentru mai multe detalii, apasati butonul "Servicii" de mai jos:
Servicii
]]>
<![CDATA[Diriginte de santier ... avem nevoie de el?]]>Thu, 01 Oct 2020 19:12:02 GMThttp://akai-shiro.com/noutati/diriginte-de-santier-avem-nevoie-de-el
View my profile on LinkedIn
Picture
Prin acest articol #akaishiro isi propune sa explice in termenii cei mai simpli ce este un Diriginte de Santier, daca el este necesar si ce face sau ce ar trebui sa faca acest profesionist. Din experienta noastra, am observat ca majoritatea Beneficiarilor (Investitorilor) nu inteleg ce rol are Dirigintele de Santier, dar mai grav, chiar Dirigintele de Santier, in multe cazuri, se comporta intr-un mod total neprofesional.  Click pe butonul "Read More" pentru a accesa articolul.

Nu va vom plictisi cu citate din legi sau explicatii complicate. Va oferim raspunsul la cele mai des intalnite intrebari despre Dirigintele de Santier.
 
Este obligatoriu sa am Diriginte de Santier daca imi fac casa?
Pentru toate constructiile supuse autorizarii (Autorizatie de Construire) aveti nevoie de Diriginte de Santier. Este obligatoriu si este impus de legislatia in vigoare.
 
Ce face Dirigintele de Santier mai exact la o lucrare?
Dirigintele de Santier va reprezinta ca Beneficiar (Investitor), deoarece “Diriginte de santier” este de fapt o diploma obtinuta in urma unui examen, este o atestare a Statului Roman pentru un inginer cu studii in domeniul Constructiilor si care are o anumita experienta dovedita in executia constructiilor.
Conceptul de Diriginte e simplu: daca doriti sa construiti o cladire, dupa obtinerea autorizatiilor, legea va obliga sa va aduceti un profesionist care sa urmareasca lucrarea pentru Dvs. De ce aceasta obligatie? Din acelasi motiv pentru care doar chirurgii au voie sa faca operatii, doar pilotii de avioane au voie sa piloteze un avion... astfel doar Inginerii Constructori cu experienta pot garanta ca acea Constructie se executa corect, conform proiect si autorizatii existente. Chiar daca tu esti cel ce beneficiezi de pe urma constructiei (tu esti Beneficiarul), nu ai experienta in domeniu, astfel ca esti obligat sa iti aduci un Diriginte. Legea obliga la aceasta “masura de siguranta” numita Diriginte de Santier, pentru a nu lasa toata responsabilitatea pe umerii Firmei de Constructii, aceasta din urma putand fi prost pregatita ori rau intentionata, lucruri ce pot genera catastrofe in Constructii. Si din pacate, Firmele de Constructii sunt, la randul lor, o alta problema majora, prin lipsa de profesionalism de care dau dovada.
 
Cum urmareste Dirigintele lucrarea daca el nu sta permanent in santier?
Scopul unui Diriginte de Santier nu este de a sta in permanenta in santier, ci scopul sau e de a controla in momente cheie executia constructiei, prin vizite in santier si de a atesta calitatea executiei. Aceasta atestare a calitatii se face prin Procese Verbale de Receptie si prin metode de verificare a Firmei de Constructii, nu doar in ce priveste executia efectiva ci si documentatia de santier care trebuie intocmita. Desigur, se poate solicita Dirigintelui si o prezenta mai accentuata in santier, insa in mod evident onorariul acestui va creste in mod corespunzator. De obicei, Dirigintele este mai prezent in santier atunci cand Firma de Constructii este slab pregatita.
 
Cat costa un Diriginte de Santier?
Un Diriginte de Santier nu are un onorariu fix, impus. Fiecare Diriginte de Santier solicita un onorariu care de obicei reflecta dedicatia sa asupra lucrarii. In general, Dirigintii cu onorarii de cateva sute de euro pentru toata durata proiectului (pentru o casa unifamiliala, spre exemplu) sunt de multe ori cei neprofesionisti; acestia sunt asa numitii “stampilatori” in piata constructiilor, cei care nu verifica in mod real santierul ci doar stampileaza orice receptie pentru a isi asigura onorariul final. Acest tip Diriginte  il recunoasteti  mai ales dupa indolenta cu care trateaza lucrarea, dupa faptul ca nu il intereseaza sa vada plansele proiectului si nu viziteaza santierul decat la chemare si insistente. De obicei este sau devine amic cu Firma de Constructii si mai face “show” la vizita in santier, urland la Constructor pentru "impresia artistica".
Dirigintii de santier care sunt cu adevarat profesionisti ai meseriei lor si care reflecta rolul lor asa cum e gandit in lege, au onorarii de cateva sute de euro pe luna de serviciu prestat (nu pe toata lucrarea, ca si precedentii). Un Diriginte serios viziteaza santierul saptamanal (de obicei frecventa e cam de doua vizite la saptamana), cunoaste proiectul ce il supervizeaza (avand o copie a sa in posesia sa) si solicita Firmei de Constructii anumite actiuni de corectare pe care le si urmareste a fi implementate sau o indruma spre a atinge nivelul calitativ dorit. Cu alte cuvinte, se implica in lucrare in mod real, cu scopul de a obtine un produs final admisibil calitativ pentru Beneficiar din partea Firmei de Constructii care presteaza munca.
 
Concluzia
Din pacate, piata Constructiilor este dominata de Beneficiari (Investitori) care cauta sa plateasca minimul de onorariu unui Diriginte, drept urmare acesta din urma face compromisul si accepta o suma derizorie dar nici nu isi mai exercita rolul. Cu alte cuvinte, nivelul foarte scazut calitativ al Constructiilor paradoxal se datoreaza in mare parte Beneficiarilor (Investitorilor) si in mai putina masura caracterului neprofesional a diversilor ingineri cu rol de Diriginte de Santier. Desigur si Constructorii la randul lor sunt extrem de slab pregatiti, dar despre acest aspect intr-un material viitor.
Am vazut toti in Mas-Media rezultatele cutremurelor de peste 7 grade din ultimii 10 ani din Chile sau Japonia. Foarte putine cladiri au cedat sau au avut avarii considerabile in acele tari. Asta inseamna ca piata constructiilor acolo se bazeaza pe profesionalism in primul rand. Poate ne mai amintim lectia din 1977 cand cutremurul din Vrancea a spulberat o prea mare parte din Constructiile existente la noi, ceea ce a adus nu doar o catastrofa in randul populatiei ci si o mare rusine "omului modern" promovat de sistemul comunist, drept urmare prima masura luata atunci a fost schimbarea codurilor de proiectare si executie. Oare ce s-ar intampla daca un nou cutremur de peste 7 grade ar lovi acum Romania? Gasiti util sa economisiti 200-300 euro pentru Diriginte si sa va asumati riscul unei constructii viciate? Gasiti normal sa economisiti cateva sute de euro la o investitie de 90.000-100.000 euro, exemplul unei case unifamiliale la cheie? Este absolut gresit sa va asumati riscuri pentru sume derizorii, din punctul nostru de vedere.
Incurajati profesionalismul si alegeti un Diriginte de Santier profesionist. Sunt banii vostri, e casa voastra, astfel e normal sa va doriti sa fie la un nivel calitativ corect si cu actele in regula. Asa cum noua romanilor ne plac masinile cele mai reusite calitativ si nu ne dam in laturi a plati pentru extra-optiuni la ele, asa trebuie sa cautam calitatea si la casa proprie, deoarece o masina o tii intre 5 si 10 ani, pe cand o casa te va tine toata viata si ramane si urmasilor tai, in plus are o valoare de revanzare pe care masina nu o va pastra niciodata. 

Daca sunteti din zona de Vest a tarii, puteti apela chiar la noi pentru #servicii in #constructii. 
AKAI SHIRO ofera Servicii de #consultanta, #projectmanagement, #dirigentesantier, RTE, SSM, PR in Constructii.  #timisoara #arad #oradea #bihor #timis #lugoj
Pentru mai multe detalii, apasati butonul "Servicii" de mai jos:



SERVICII
]]>
<![CDATA[Motivationale... Covid19 Coronavirus]]>Fri, 08 May 2020 22:34:40 GMThttp://akai-shiro.com/noutati/motivationale-covid19-coronavirus
View my profile on LinkedIn
Pauza fortata de noul #coronavirus cunoscut si sub numele de #covid19 a generat efecte din cele mai neasteptate asupra faunei... Daca #akaishiro dispare dupa acest virus, puteti fi siguri ca eram la #tokyo :) Pana atunci insa, ne gasiti in santiere, ca Diriginte de Santier in Timisoara sau Responsabil Tehnic cu Executia ori Project Manager. #staysafe
Picture
]]>
<![CDATA[Akai Shiro Timisoara - Sarbatori Fericite]]>Sat, 18 Apr 2020 21:10:54 GMThttp://akai-shiro.com/noutati/akai-shiro-timisoara-sarbatori-fericite
View my profile on LinkedIn
Cu ocazia Sarbatorilor Pascale... am reusit ceea sa surprindem Iepurasul (un iepuras japonez pentru ca el construieste mereu cateceva) in momentul in care isi organiza santierul propriu. De la el am invatat si noi o multime de lucruri pe care le aplicam in proiectele noastre, dar cel mai important e ca acum sa ne bucuram de o bine-meritata pauza. Tuturor colaboratorilor nostri cat si celor care ne urmaresc, le uram: Sarbatori Fericite! si Sanatate!
#akaishiro #dirigintesantier #projectmanagement #timisoara #arad #banat #crisana #romania #rte #constructii  


Picture
]]>
<![CDATA[Motivationale... Vineri]]>Wed, 19 Feb 2020 19:38:51 GMThttp://akai-shiro.com/noutati/motivationale-vineri
O situatie familiara celor din Executie :) sau cum vad Beneficiarii (Investitorii) randamentul Constructorilor :D
#akaishiro

Picture
]]>
<![CDATA[Motivationale... Valentines Day]]>Wed, 12 Feb 2020 22:28:34 GMThttp://akai-shiro.com/noutati/motivationale-valentines-day
View my profile on LinkedIn
Am avut inspiratia sau poate neinspiratia (?) sa intrebam colegii de santier ce urare duc la prietenele lor de Valentine's Day (14 Februarie)... raspunsul cel mai onest l-am reprodus intr-un nou episod al seriei noastra "Motivationale".
Picture
]]>
<![CDATA[Motivationale... Meserie]]>Wed, 20 Nov 2019 20:26:14 GMThttp://akai-shiro.com/noutati/motivationale-meserie
View my profile on LinkedIn
Picture
Exemplificam diferenta dintre coorporatisti , IT-isti si alti "office rats" intr-un mod subiectiv pentru restul lumii, dar obiectiv pentru noi #akaishiro :) Cladirile de sticla in care se duce "viata buna", de noi sunt construite... mai putin atunci cand nu merg instalatiile, pentru ca atunci e clar vina instalatorilor care, in mod evident, nu sunt ... oarecum... constructori :)

]]>
<![CDATA[Motivationale... Ora de iarna]]>Sat, 09 Nov 2019 18:11:28 GMThttp://akai-shiro.com/noutati/motivationale-ora-de-iarna
View my profile on LinkedIn
Picture
Anotimpurile in Constructii le putem determina foarte usor dupa programul de santier al unui sef de santier. Dupa modelul din poza alaturata. #akaishiro

]]>
<![CDATA[Motivationale... Prima zi de preaviz]]>Wed, 06 Nov 2019 20:16:57 GMThttp://akai-shiro.com/noutati/motivationale-prima-zi-de-preavizPicture
Lansam o noua serie pe site-ul nostru #akaishiro si ... am decis sa o numim "Motivationale". Poza o dedicam tuturor inginerilor de santier :) ... si apropo... e "true story" :) . Nu uitati sa ne urmariti pe Facebook, Instagram sau Youtube, linkurile sunt pe site.

]]>
<![CDATA[De pe santiere... cu Cristi Stencoane]]>Thu, 24 Oct 2019 17:34:36 GMThttp://akai-shiro.com/noutati/de-pe-santiere-cu-cristi-stencoane
View my profile on LinkedIn
Picture
Colegul nostru de la AKAI SHIRO, ing. Cristian Stencoane are una din cele mai amuzante povestiri traite intr-un santier si va invitam sa lecturati articolul, cu siguranta, la final, va aduce un zambet. Click pe butonul "Read More" pentru a accesa articolul.

Cristi Stencoane (poza) este un inginer cu o vasta experienta in executie, motiv pentru care face parte din Echipa #akaishiro . Profitand de aceasta experienta, l-am convins pe colegul nostru sa ne povesteasca o intamplare amuzanta traita in santiere... iata ce ne-a istorisit:

"Acum cativa ani am avut o lucrare pe Rezidentiale, lucrare la care eram din partea Constructorului. In timpul executiei, partea de instalatii a fost executata de niste asa zisi instalatori care erau "pamant de flori"... Stiam de ei ca sunt foarte slabi dar eu raspundeam doar de partea de Structura, iar pe Instalatii erau alti colegi. In fine, ajungem la Receptia la Terminarea Lucrarilor iar Dezvoltatorul Imobiliar imi invoca un comportament straniu al Centralei de apartament la cateva apartamente rasfirate prin bloc si, drept urmare, nu doreste sa receptioneze. Cum colegii care au supravegheat instalatiile nu mai erau pe lucrare, m-am dus sa vad despre ce e vorba si sa rezolv daca e cazul. Zis si facut, intru intr-un apartament, fac teste, se incalzesc radiatoarele, merge termostatul... nu pare a fi o problema. Totusi reprezentantul Dezvoltatorului imi spune insa ca iese un fel de fum din WC.... ma gandesc ca poate e praf de la gletul slefuit la tavan sau ceva de genul. In final tragem apa la WC si ce sa vezi, ies aburi din toaleta pentru ca era apa calda in bazinul WC-ului, ba chiar fiarta. Concluzia: bazinul WC-ului fusese conectat la apa calda, nu la alimentarea cu apa rece, iar ori de cate ori se tragea apa, pornea centrala si WC-ul... scoatea aburi! Probabil a fost primul WC din Timisoara care consuma atat gaz cat si apa."

AKAI SHIRO ofera Servicii de Consultanta, Project Management, Dirigentie, RTE, SSM, PR in Constructii. Pentru mai multe detalii, apasati butonul "Servicii" de mai jos:

Servicii
]]>
<![CDATA[Video - Un Multumesc pentru muncitori]]>Tue, 15 Oct 2019 20:28:30 GMThttp://akai-shiro.com/noutati/video-un-multumesc-pentru-muncitori
]]>
<![CDATA[De pe santiere... cu Nicu Bodeanu]]>Wed, 28 Aug 2019 19:56:58 GMThttp://akai-shiro.com/noutati/de-pe-santiere-cu-nicu-bodeanu
View my profile on LinkedIn
Picture
Un alt prieten al AKAI SHIRO este dl. Ing. Nicu Bodeanu, administrator al SC TOP AGREGATE SRL si un santierist adevarat. L-am provocat si pe dansul sa ne povesteasca o intamplare amuzanta din multele santiere pe care le-a avut, insa provocarea noastra a avut un deznodamant pe care va provocam sa il cititi, cu siguranta il veti savura. Click pe butonul "Read More" pentru a accesa articolul.

Nicu Bodeanu este in primul rand o persoana buna, care intre o gluma si o privire taioasa iti va da un sfat de ajutor. Avand in vedere experienta vasta a dansului nu doar din domeniul Constructiilor ci si din alte domenii de productie, am lansat provocarea "De pe santiere..." iar raspunsul nu a dezamagit, dupa cum puteti citi mai jos:
"O intamplare amuzanta? Sunt foarte multe, dar mai bine va zic una cu dedicatie si ea suna asa: Un tip imbracat la camasa, cu laptop si SUV urca la o stana de oi unde il intampina ciobanul. Tipul zice "Bade, daca iti spun cate oi ai, ma lasi sa imi aleg una care vreau eu?" Ciobanul raspunde: "D'apoi sigur dom'le". Vizitatorul scoate laptopul, se conecteaza la satelit, vizualizeaza perimetrul apoi calculeaza si extrapoleaza, una peste alta, ii spune Ciobanului: "Bade, dumneata ai 72 de oi si 8 miei!" Ciobanul confirma: "Asa e!". Vizitatorul nu ezita, se duce si isi alege premiul promis, suie animalul in portbagajul de la SUV si da sa plece. Ciobanul insa ii spune: "Domnule, eu va pot spune ce meserie aveti", la care vizitatorul de la stana, curios raspunde: "Ce meserie am?", Ciobanul replica imediat: "Sunteti Project Manager ". Vizitatorul contrariat intreaba: "De unde stiti?" Ciobanul raspunde: "Pai mi-ati spus ceva ce stiam deja de dinainte si mi-ati luat cainele nu o oaie cum ne-o fost vorba".


AKAI SHIRO ofera Servicii de Consultanta, Project Management, Dirigentie, RTE, SSM, PR in Constructii. Numaram si oi :) 
Pentru mai multe detalii, apasati butonul "Servicii" de mai jos:


SERVICII
]]>